Szájsebészeti beavatkozások

Szájsebészet
Rendelőnkben Dr. Szontágh Eszter Főorvosnő a következő beavatkozásokat végzi ambulánsan:

A fogak elvesztése vagy esztétikai állapotának megromlása mindenkit megvisel. A rágási funkció visszaállítása és az esztétikai rehabilitáció a legfőbb törekvésünk, melynek elérésében nagy segítségünkre van a fogbeültetés, implantáció, mely  korunkban már szakértői kezekben rutin eljárásnak számít. Természetesen azonban a hosszútávú siker eléréséhez elengedhetetlen követelmény a jó diagnózisfelállítás, megfelelő körülmények, tapasztalt sebész és nem utolsósorban jól együttműködő beteg.

A fogászati implantáció lényege, hogy az állcsontba sebészeti beavatkozás során un. biocompatibilis anyagból, titánból készült, egy vagy több műgyökeret helyezünk, Általában az implantátum terhelése a beültetéstől számított 3,6 hónap múlva történik. Az egyetlen implantátum beültetése mellett egyidőben elvégezhetjük több implantátum beültetését is, ahogy azt a beteg fogászati helyzete megköveteli.

A műtétet megelőzően gondos fizikális vizsgálatot végzünk, melyhez társul a 3D CT elvégzése. Megtervezzük a műtétet, melyet részletesen, számára is világos módon megbeszélünk a beteggel. Sok esetben, hosszan tartó fogatlanság, előrehaladott életkor miatt, a csont vastagsága nem elegendő a sikeres beültetés elvégzéséhez. Ilyenkor a beültetést megelőzően csontpótlást vagy a felső állcsontban un, arcüregfeltöltést kell végeznünk. Az ilyen műtétek elvégzése, 3,6 hónappal meghosszabbítja a teljes kezelés időtartamát. Ezen idő alatt a beteget kontrollra többször visszarendeljük és elkészítjük az ellenőrző rtg felvételeket is.

Adódhat olyan helyzet, hogy a betegnek egyik vagy mindkét állcsontja fogatlan, ha ez az állapot már régóta fennáll az állcsontok elvékonyodnak, elveszítve ezzel a hagyományos implantáció lehetőségét.

Ennek az állapotnak az ellátására dolgozta ki Prof. Paulo Malo az ún. „all on four” sebészeti eljárást melynek segítségével a fogatlan, elvékonyodott állcsontokkal rendelkező betegeket is csontpótlás nélkül egy rögzített rendkívül esztétikus fogsorral lehet ellátni.

Ebben az esetben az állcsontba négy, megfelelő szögben behelyezett implantátumra van szükség. A műtétet követően nincs hosszú, hónapokig eltartó várakozási idő, egy héten belül az esztétikus rögzített fogsorral a beteg ismét tud mosolyogni, beszélni, harapni és rágni.

Több százezer ember használja a világszerte az S.G.S Switzerland implantátumait, amit az Egyesült Államokban az FDA, Európában a CE hagyott jóvá. Ezen termékek mindegyike megfelel a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak.

Az S.G.S Switzerland implantátumok
minden helyzetre megoldást nyújtanak.

A beteg-orvos kapcsolat az implantálás után nagyon szoros marad, a betegeknek vállalniuk kell a fokozott, gondos szájhigiéne elvégzését és be kell tartaniuk a kontroll vizsgálatok időpontját annak érdekében, hogy a beültetett implantátumok minél hosszabb életűek legyenek.

Vannak un. rizikófaktorok, melyekről az orvos a beteget felvilágosítja. Ilyenek pl. a nagyfokú dohányzás, mértéktelen alkohol, esetenként drogfogyasztás.

Nagyon kevés az a helyzet, amikor egy betegnek implantátumot egyáltalán nem javasolunk:

  • kezeletlen súlyos cukorbetegség,
  • előrehaladott vérképzőszervi betegségek
  • életet veszélyeztető súlyos szív- és érrendszeri betegségek
  • rosszindulatú daganatok
  • osteoporosis (Bisphosphonát kezelés alatt).